Afgelopen jaar schreef ik al een stuk over het fotograferen van paddestoelen. Ik beschreef daarin hoe je technisch gezien een goede foto kan maken van een paddestoel. Het nadeel is dat je dan een ander deel onbelicht laat, namelijk het afwijken van de regels. Door een technische omschrijving te geven volgens een bepaalde regel, krijg je veel dezelfde foto’s. Vandaag ben ik op pad gegaan met die regels in het achterhoofd, om ze niet te gebruiken.

Voordat ik op pad ging had ik al bedacht dat ik wilde gaan werken met een beperkte scherptediepte en de grens wilde gaan opzoeken als het gaat om de verhouding tussen scherpte en onscherpte. Van daaruit bedacht ik dat ik het beste maar kon beginnen om eens met m’n meest lichtsterke objectief te gaan werken. Een 50mm is niet direct het objectief dat je verwacht voor macrofotografie, maar het kan zeer mooi zijn.


1/100 – f/2.2 – ISO100 – 50mm

Het grote voordeel van een 50mm lens is dat deze doorgaans enorm scherp is, handig natuurlijk voor macrofotografie. Daarnaast is de bokeh erg aangenaam. Deze eerste paddestoel leende zich goed voor een foto, en door een erg laag standpunt kon ik het licht door de bomen gebruiken voor de achtergrond.

Het licht dat door de bomen kwam erg goed uit vandaag. Bij meerdere foto’s blijkt dit iets extra’s toe te voegen.


1/50 – f/2.2 – ISO200 – 50mm


1/25 – f/3.8 – ISO200 – 85mm – vanaf pittenzak

Deze manier van het gebruiken van de achtergrond is erg nuttig toe te passen in de foto’s. Zoals bij de foto hierboven geef ik de paddestoel extra nadruk door de wat lichte achtergrond er precies achter te plaatsen. Hiervoor moet je soms wel wat puzzelen en jezelf in vreemde bochten wringen, maar het resultaat mag er zijn vind ik.

Even later kwam ik nog een andere paddestoel tegen waarbij ik wat ben gaan experimenteren. Eerst nog even een normalere foto zodat je een beeld hebt van de paddestoel.


1/13 – f/4 – ISO200 – 85mm – vanaf pittenzak

Om volledig out-of-the-box te gaan, ben ik bewust onscherpe foto’s gaan maken, tegen een lichte achtergrond met de gedachte om dit later om te zetten in zwart/wit. Het resultaat is wat abstract.


1/60 – f/4 – ISO400 – 85mm

Omdat ik zelf ook nog niet precies weet of ik het mooi vind of niet, ben ik extra benieuwd wat jullie ervan vinden! Dus als je wilt, voel je vrij een reactie achter te laten met wat je ervan vindt 🙂

Bedankt voor het kijken!

7 Responses so far.

 1. Ralph schreef:

  Mooie serie zo, je laatste foto heeft zeker potentie zo, zou hem denk ik zelf iets meer scherpte hebben gegeven.

 2. Jelte schreef:

  Hoi Erik,

  Mooie serie. Bij de laatste foto vind ik het licht erg mooi, maar die amethistzwam lijkt me niet geschikt als onderwerp. Nu is het eerder een vreemde gestalte in een mooie setting. Als er een subtieler, symmetrischer paddenstoeltje had gestaan met wat meer vorm was het beeld denk ik sprekender geweest.
  Zelf ben ik er ook mee bezig, het duurt erg lang voor zulke onscherpe opnames iets worden…

  Groet,
  Jelte

  • Erik Busstra schreef:

   Hej Jelte!

   Bedankt voor je reactie, daar kan ik wat mee 🙂 Ik ben hier ook nog niet klaar mee, het is een experiment wat ik nog verder wil gaan uitwerken. Het smaakt in elk geval naar meer.

   Groetjes,
   Erik

 3. Robbie Veldwijk schreef:

  Mooie serie foto’s ik mij goed vinden in de tip van Jelte, al had ik er zelf nog niet eens zo over gedacht!

 4. Jessica schreef:

  Prachtige site met prachtige foto’s, vooral de macrofoto’s. Ik heb zelf ook de macrolens 85 mm van nikon, maar dit soort foto’s krijg ik nog niet voor elkaar. Ik heb vooral moeite met scherpstellen. Zet je altijd je toestel+ lens op de handmatige stand? Ik blijf jou en jouw foto’s in ieder geval volgen op deze site. Ga ik zeker wat van leren.

  Groet Jessica

  • Erik Busstra schreef:

   Hoi Jessica!

   Bedankt voor je reactie 🙂 Het scherpstellen wissel ik af, als het automatisch scherpstellen lastig gaat of de scherpte erg nauw luistert schakel ik over naar handmatige scherpstelling. In dat geval gebruik ik liveview om goed scherp te kunnen stellen.

   Groeten,
   Erik

 5. Tom schreef:

  Hallo,

  Ik ben geïnteresseerd in paddestoelen en ben bezig een foto-databank te maken.
  Tot nu toe was dat met een compact-camera en met weinig benul en aandacht van/voor compositie.
  Nu heb ik een spiegelreflexcamera gekocht en ben ik druk aan het lezen hoe het allemaal beter kan.
  Jouw foto’s vind ik zeer mooi, maar zelf wil ik ze vooral scherper houden om de determinatie duidelijk te houden. Dat wordt dus de komende herfst een beetje een dilemma: een mooie, bijna kunstzinnige foto trachten te schieten of toch gewoon een duidelijke natuursgetrouwe weergave van de zwam.

  Ik blijf alleszins naar deze site terugkeren voor inspiratie!

  Tom

Leave a Reply7 − = een