Vandaag dan maar, net als velen die me voor gingen, een top of the year gemaakt. Mooi getal 12, maar origineel zal ik niet zijn als ik dan ook een top 12 van dit jaar laat zien. Enfin, het gaat me er vandaag ook niet om origineel te zijn, ik laat gewoon per maand mijn persoonlijke favoriet zien, ter terugblik en ter herinnering van het afgelopen jaar 🙂

Januari

In het begin van dit jaar heb ik niet zo heel veel gefotografeerd, blijkbaar was ik druk met andere dingen. In het begin van januari ben ik met een vriend naar de Kennemerduinen geweest om daar een dag te wandelen en te fotograferen. Aan het einde van de dag stonden we aan zee en besloot ik de waterlijn als zichtlijn te gebruiken. Ondanks dat het me natte schoenen opleverde, was het resultaat wel naar wens.

Februari

Februari was voor mij op fotogebied een boeiende maand. Waar het begon met sneeuw, eindigde de maand met de eerste bloeiende sneeuwklokjes en tekenen van de komende lente. Tussendoor bracht ik ook nog een bezoek aan de militaire begraafplaats Margraten. Een plek die al enorm veel gefotografeerd is, maar waar ik geprobeerd heb op een andere manier te fotograferen dan je meestal ziet. De uitdaging was hier voor mij groter dan bij de sneeuwlandschappen of het fotograferen van de sneeuwklokjes, vandaar dat deze foto voor mij een plekje verdiend als favoriet.

Maart

In maart begon het voorjaar goed op gang te komen. De kleuren werden vrolijker, insecten kwamen weer goed op gang en de kikkers ontwaakten. Elk jaar wacht ik weer op de tijd dat de mooie kleuren tevoorschijn komen. Afgelopen jaar waren die naar mijn idee op z’n mooist op een natte dag. Ik fotografeerde in Amersfoort op een veldje een groep krokussen waarna de foto op diverse fotografiefora erg goed ontvangen werd.

April

Deze maand was voor mij een prachtige maand, regelmatig heb ik geslaagde foto’s kunnen maken en kwam ik dik tevreden thuis. Des te moeilijker wordt het dan om een keuze te maken, maar de maand sloot toch mooier af dan die begon. Op de laatste dag van de maand, beleefde ik een prachtige zonsopkomst. Het duurde lang voordat de zon goed boven de wolken uit kwam. Toen het eenmaal zover was, keek ik uit over een prachtig landschap dat schitterend verlicht werd door de opkomende zon!

Mei

Mooie ochtenden en avonden in mei, lekker weer en leuke uitstapjes. Behalve dat ik me vermaakt heb met kwakende kikkers, ringslangen en planten, kwam ik ook een prachtig jong vosje tegen. Tijdens een wandeling zag ik naast het pad twee kopjes uit een gat steken. Op het moment dat ik besef dat het vosjes zijn, zijn ze meteen weg. Nog geen minuut later steken ze hun kop nog even naar boven om daarna weer te verdwijnen. Nieuwsgierig als ze zijn, komen ze even later uit een ander gat naar boven en verkennen de omgeving. Door hun nieuwsgierige gedrag kregen we de kans om rustig een mooie plek te zoeken om zo dit eigenwijze jonge vosje in mooi tegenlicht te fotograferen.

Juni

Deze maand was een bijzondere. Ik kreeg de gelegenheid om op een bijzonder stukje natuur te fotograferen. Onder begeleiding van de boswachter kon ik talloze wilde orchideeën fotograferen en even later stuitte ik zelfs op een ringslang. Twee weken later kon ik wederom weer genieten van de pracht van de zonnedauw, een bijzonder plantje dat me blijft fascineren. De maand sloot ik vervolgens af met het geven van een privé workshop op het Kootwijkerzand, wat mijzelf ook nog een mooie serie opleverde. Toch is mijn favoriet van deze maand een foto van iets simpels. Tijdens het fotograferen van de orchideeën, bedacht ik dat het toch mooi zou zijn om met een simpel onderwerp, een sterke foto neer te zetten. Aan het eind van de ochtend ben ik daarmee bezig gegaan, met als onderwerp gras.

Juli

Juli, de maand van de lange avonden die ik regelmatig doorbracht bij een kampvuurtje. Naast gezellige zomeravonden was het ook de maand van de vakantie, van een overvloed aan tijd. Naast dat ik wat fotografieopdrachten afrondde, was ik ook bezig met een aantal bijzondere plantensoorten. Naast de kans die ik kreeg om Beenbreek en de ronde Zonnedauw te fotograferen, kon ik ook eindelijk de bloem van de kleine zonnedauw fotograferen. Die laatste stond al langere tijd op mijn wensenlijstje. De zonnedauw heb ik intussen van alle kanten gefotografeerd, maar de foto met een open bloem ontbrak nog.

Augustus

Traditiegetrouw fotografeer ik in deze maand de Levendbarende Hagedissen, zoek ik naar Zandhagedissen en ga ik het liefst ook nog de Veluwe op. De heide op de Veluwe Zoom stond mooi in bloei, net als vele andere bloemen en planten. Het klokjesgentiaan stond ook dit jaar weer op de lijst. De foto die mij het meest bijgebleven is van deze maand, is die van een Zandhagedis. Deze zat tussen de bloeiende heide op een paaltje en kon ik in tegenlicht vastleggen.

September

Het schooljaar begon weer en dat betekende het einde van de vrije tijd. Met als gevolg dat ik die maand weinig heb gefotografeerd. Op een paar kleine fietstochtjes na, bestond fotografisch gezien de maand uit het fotograferen van een bruiloft. Het was de eerste keer dat ik als hoofdfotograaf een bruiloft vastlegde. Ik kijk nog steeds terug op een zeer geslaagde leuke en inspannende dag, eentje om niet te vergeten!

Oktober

Gek genoeg had ik in oktober weer veel meer tijd om te fotograferen. Niet dat ik meer tijd had, maar waarschijnlijk wel meer energie. De herfst brak deze maand goed los en bracht me in de stemming om te doen wat bijna elke fotograaf dan doet: paddestoelen fotograferen. Voor mij was het al snel duidelijk dat ik een paddestoel in zijn omgeving wilde neerzetten, een kleine paddestoel, in welke omgeving die zich dan ook zou bevinden. Het werd uiteindelijk een frisse foto met een bijna sprookjesachtige sfeer, het elfje op de paddestoel ontbreekt helaas.

November

In november sloten de beukenbomen af met de mooie herfstkleuren. Helaas stonden niet alle bomen tegelijkertijd mooi in kleur, maar de dag dat de beuken in kleur stonden, was ik erbij en waren de omstandigheden prima. ’s Ochtends had ik een lezing gegeven, op de terugweg betrok te lucht en ’s middags trok ik in de motregen erop uit. De kleuren kwamen prachtig uit en zo sloot de herfst nat, maar mooi af!

December

De minst boeiende maand in een jaaroverzicht is altijd december. Dit ligt nog vers in het geheugen en hoe leuk is het om dan foto’s terug te kijken? Voor mijzelf vind ik het leuker om de eerste maanden nog eens langs te lopen, december is nog te bekend. Toch was deze maand een goede maand voor fotografie. In het begin van de maand hadden we een paar mooie sneeuwdagen. De rest van de maand heb ik me gestort op vanalles behalve natuurfotografie, een beetje reportagefotografie, een zelfportret, wat wijnglazen en tenslotte straatfotografie. Omdat ik die laatste nog niet heb laten zien, en wel enorm geslaagd vindt benoem ik die bij deze als favoriet van de maand en sluit het jaar daarmee af.

En zo komt het jaar tot een eind. Als ik zo terugkijk is het alweer erg snel gegaan. Ik vrees dat komend jaar niet veel langzamer gaat en dat ik uiteindelijk weer tijd te kort ga hebben. Dit jaar zijn er al meer ideeën bijgekomen dan ik heb kunnen uitvoeren, belooft wat voor volgend jaar.

 

Voor nu alvast een gelukkig nieuwjaar allemaal!

One Response so far.

  1. Kenneth Verburg schreef:

    Een hele mooi collectie en leuke verhalen Erik, op naar een gezond en fotogeniek 2013! 🙂

Leave a Reply− vier = 0