Je ziet ze enorm vaak, uitvergrootte insecten, schitterende om de details te bekijken; de ogen die zo wonderlijk in elkaar zitten, de haren op een vlieg die je met het blote oog niet snel ziet… Elke macro-fotograaf heeft wel op die manier gefotografeerd en dat blijft prachtig om te zien en te doen. Maar kan het ook anders? Volgens mij wel!

Mijn doel van dit jaar in de macrofotografie is om te laten zien dat het ook mooi kan zijn om insecten eens niet volop in beeld te nemen. Juist het laten zien van een insect in zijn omgeving is de uitdaging voor dit seizoen. Wat dus ook betekent dat ik niet direct naar mijn macro-objectief hoef te grijpen. Ik hoef er niet bovenop te zitten, ik hoef alleen maar goed te kijken naar het geheel en de plek die het insect in dat geheel inneemt.

Oftewel, composities worden belangrijk, het licht gaat een grotere rol spelen, de achtergrond en de omgeving worden nog belangrijker..! Afgelopen dagen heb ik hiermee een start gemaakt en de eerste twee resultaten zal ik dus ook hier laten zien. Ik vind het zelf een leuke effect en geeft aan hoe het kleine spul zich verhoud tot zijn omgeving.


1/1000 – f/5 – ISO200 – 85mm


1/400 – f/5.6 – ISO200 – 300mm

One Response so far.

  1. Marleen schreef:

    Schitterende resultaten! Zo natuurlijk vastgelegd heeft mijn voorkeur boven de extreme close ups…;-)

Leave a Reply6 − een =