Normaal gesproken fotografeer ik alleen landschappen, insecten, vlinders en bloemen als ik in de natuur ben. Afgelopen week echter daar lekker van afgestapt en op aanraden van mijn broer Wilco bezig gegaan met het fotograferen van reeĆ«n en vogels. Het resultaat is boven verwachting goed, en het bevalt goed šŸ™‚ Een leuke manier om mijn portfolio wat uit te breiden.

Halverwege de week begon het al goed, tijdens een fietstochtje stonden er opeens 2 reeƫn langs het fietspad. Ik remde rustig af en op 5 meter afstand kwam ik tot stilstand. Ik heb heerlijk staan genieten van de rustige manier waarop de reeƫn door het bos liepen en zich totaal niet aan me stoorden. Langzaam liepen ze verder en op het moment dat ik besloot om mijn camera maar eens uit de tas te halen, zaten er teveel takken voor de reeƫn.

Omdat ze zo rustig verder bleven lopen stapte ik af, liet mijn fiets in de steek en ging op afstand de reeƫn achterna. Na een sluiptocht door het bos over een evenwijdig lopend pad, de greppel in, kwam ik bij een open stuk bos. De reeƫn liepen nog steeds rustig verder en bleven op het open stuk wat rondhangen en dat gaf mij de gelegenheid om rustig de reeƫn vast te leggen!


1/100 – f/6.3- ISO800 – 300mm

Een paar dagen later liep ik op een ander stuk een mooi rondje. Na eerst wat landschappen te hebben bekeken kwam ik bij een aantal ganzen. Rustig mijn statief neergezet en op de grond gaan liggen. De afstand tot de ganzen was nog redelijk groot en op het moment dat ik verder wilde gaan kruipen, schrokken ze ergens van op en vlogen weg. Met luid klapperende vleugels stegen ze op en in de enkele seconden dat de ganzen vrij zichtbaar waren kon ik nog net een scherpe foto schieten. Het moment was snel voorbij, na die ene foto waren de ganzen achter de bomen verdwenen.


1/320 – f/5.6 – ISO200 – 300mm

Vandaag ben ik dan samen met Wilco grutto’s wezen fotograferen. Eenmaal in de weilanden was het zoeken naar wat grutto’s en dat zoeken werd al snel beloond. Op de vaste plek zaten er een heel aantal en hebben we rustig wat foto’s kunnen maken.


1/1000 – f/5.6 – ISO320 – 300mm

In plaats van deze wat statische foto’s zaten we te wachten op wat actie. Snelle sluitertijden om wat meer kans op scherpe resultaten te krijgen, en verder geduld en geluk. Op een gegeven moment kwam vrij plotseling de actie te voorschijn, het gaat erg snel en je hebt ook hierbij weer enkele seconden en daarna is de actie al wel weer redelijk voorbij en is het wachten op het volgende moment. Die paar seconden waren genoeg om er een heel aantal geslaagde foto’s aan over te houden!


1/800 – f/5.6 – ISO320 – 300mm

Behalve grutto’s zaten er vandaag ook wat tureluurs. Meestal vliegen ze en zijn ze moeilijk te fotograferen. Toch lukte het me om een vluchtplaat te maken. Even later ging de grutto op een paaltje zitten wat ervoor zorgde dat we daarna ook nog wat meer tijd hadden om deze soort op de plaat te zetten.


1/4000 – f/5.6 – ISO320 – 240mm


1/640 – f/5.6 – ISO320 – 300mm

Al met al een geslaagd resultaat met leuke foto’s! Nog meer resultaten (het zijn er wat veel voor in dit bericht) zijn te vinden in het album zoogdieren & vogels.

2 Responses so far.

 1. Cees schreef:

  Hoi Eric,
  Prachtige foto’s heb je gemaakt. Ik vind het wel mooi dat de reeen niet weg schoten, dat geluk heb ik nog niet gehad.

  Gr Cees

 2. Maryan Hovius schreef:

  Hoi Eric,

  Goed advies van je broer, en fijn dat je er oren naar had.!!!

  Weer heel mooi, een boeiende afwisseling .

  groetjes, Maryan

Leave a Replynegen − 3 =