Zondagavond bekeek ik de weersvoorspelling en al snel was het besluit gemaakt; morgenochtend vroeg uit bed voor een zonsopkomst!  Voor de locatie die ik wilde bezoeken moet ik een stukje fietsen en ik wilde me niet hoeven haasten. Wekker dus al om 5 uur gezet zodat ik op tijd op locatie zou zijn. Makkelijker gezegd dan gedaan. 37 minuten na 5 uur werd ik wakker, schrok toen ik op de wekker keek en met een boterham in mijn mond sprong ik op de fiets, me haastend naar plaats van bestemming!

In de meeste gevallen pakt zoveel haast negatief uit, maar vandaag was dat anders. Sneller dan normaal legde ik het fietstochtje af, toen ik eenmaal aankwam bleek dat een brede band bewolking mij het zicht op de zon ontnam. Ik stapte snel weer op de fiets op zoek naar wat vlinders, maar waar laatst nog genoeg pinksterbloemen stonden, was nu weinig te zien. En behalve dat de pinksterbloemen misten, mistte ik ook de vlinders.

Nadat ik besloot verder te fietsen brak dan eindelijk de zon door en terwijl ik om kijk zie ik me daar een prachtig zonlicht over het landschap schijnen! Snel afgestapt, juiste lens erop en een mooi landschap geïsoleerd. Nog even de twijfel over de compositie, maar dat duurde niet lang. Het eindresultaat bestaat uit 2 foto’s, een panorama en een normale uitsnede, voor de sfeer hier de panorama, de andere staat bij landschappen.


1/2000- f/11 – ISO200 –  70mm – in nabewerking voorgrond opgelicht

Na deze prettige verrassing fietste ik verder naar het valleikanaal. Behalve dat het kanaal er altijd mooi bij ligt, heb je vanaf het fietspad langs het water ook een mooi zicht over de weilanden. En daar was het me om te doen. Helaas klom de zon snel en werd het licht snel harder. Doordat de zon door de bomen heen scheen kon ik toch nog een prettige foto maken 🙂


1/2000 – f/11 – ISO200 –  17mm – ook deze foto heeft in de bewerking wat licht op de voorgrond gekregen.

Nadat ik lekker verder fietste, sprong er in het bos nog een ree voorbij en kwam al snel een einde aan het tochtje. Ondanks de zon was ik redelijk verkleumd en door mijn snelle vertrek verlangde ik naar een goed ontbijt.
Het ontbijt was nog nauwelijks op of ik stond alweer op om verder te fotograferen. Ik ging op weg naar de Amelisweerd, een parkbos langs de Kromme Rijn. Ik wilde daar op zoek naar bosanemonen, hyacinten en wilde tulpen. De laatste kon ik helaas niet vinden, wat misschien ook kwam doordat ik me meer richtte op de eerste twee. En de foto’s van die twee soorten zijn dan ook naar volle tevredenheid gelukt! 🙂

De bosanemoon.


1/8 – f/5 – ISO200 – 85mm

Hyacinten.


1/200 – f/5.6 – ISO200 – 85mm


1/100 – f/4 – ISO200 – 85mm

En toen we nog langs wat madeliefjes kwamen kon ik het niet laten…


1/320 – f/4.5 – ISO200 – 85mm

Bedankt voor het kijken! 🙂

5 Responses so far.

 1. Lydia schreef:

  Die bovenste foto is echt zo mooi!

 2. Marleen schreef:

  Produktief dagje met beeldschone resultaten!

 3. Cees schreef:

  Prachtige foto’s om te zien, moet dat toch ook maar eens gaan proberen.

 4. gonda schreef:

  Hallo,
  Ik heb je site bekeken,via digitalefotografietips,
  ik vind dat je een heel mooie site hebt,
  en de tips over macrofotografie,helemaal geweldig,
  ben zelf een liefhebber van de macro,en heb van jou weer geleerd,
  bedankt.
  VR.GR.Gonda Wolters
  http://www.flickr.com/gonda2010

 5. peter nijland schreef:

  ochtendstond heeft goud in de mond! dat zie je maar weer aan je fotoos! Prachtige sfeer. Sta zelf ook af en toe heel vroeg op omdat het licht dan mooi is je soms dauw hebt en libellen nog niet wegvliegen.

  met vriendelijke groet; peter

Leave a Reply+ 5 = negen