Zondagavond zat ik wat te denken over wat ik kon gaan doen op fotografiegebied. Afgelopen paar weken zijn de resultaten niet wat ik wil en ik besloot dus een nieuw thema te bedenken. Verbazend genoeg lukte dat dit keer snel, ik besloot iets te gaan doen met bomen. Bomen in de natuur, simpel. Maar een boom alleen is te saai voor de foto dus ik bedacht dat ik er met dramatische luchten bij wilde staan en dat op de foto wilde gaan zetten. Dat bood genoeg beperking en tegelijkertijd genoeg ruimte om weer doelgericht op pad te gaan.

Gistermiddag ben ik tussen en tijdens alle buien door naar een locatie gefietst waar ik een aantal treurwilgen wist die nog niet afgeknot zijn. Het zijn dus fraaie grote bomen, ideaal voor mijn thema. Eenmaal aangekomen was het een kwestie van wachten op een goede lucht.
Luchten waren er in overvloed, de ene bui was nog niet voorbij of de andere kwam al aan. De een nog heftiger dan de ander. Regen en hagel wisselden elkaar af, begeleid met een koude en stevige wind.

Eenmaal met zicht op een fraaie lucht stelde ik mijn camera in. Vanwege het licht en de structuur en details die ik in de foto wilde hebben besloot ik voor een HDR opname te gaan. Ik maakte dus een belichtingstrap om later die thuis samen te voegen. Een heleboel foto’s later was ik verkleumd en ben ik maar gaan schuilen in de luwte van de treurwilg. Het weer was treurig maar ongelofelijk mooi. Extreme weersomstandigheden hebben iets bizars, zeker als je er midden in zit. De kracht die er dan te voelen is, is een stukje pure natuur in het cultiveerde Nederlandse landschap.

De terugweg verliep in stappen van viaduct naar viaduct. Tussen de buien door kwam ik zo redelijk droog thuis en ben daar snel bij de verwarming gaan zitten. Nadat ik opgewarmd was begon ik met uitzoeken en bewerken. Veel van de foto’s waren mislukt door de druppels die op de filters zaten, tegen de regen in fotograferen helpt daar niet aan mee.
Gelukkig ook foto’s zonder de vervelende druppels in beeld en die waren dan ook meteen goed. Van de verschillende foto’s een HDR foto gemaakt om zo een volmaakt belichtte foto te krijgen.

Vervolgens heb ik de foto geopend in Photoshop om daar de foto om te zetten in zwart-wit. Ook dit gebeurde in twee delen, eerst het bovenste deel die behalve een Z/W omzetting ook nog een verandering in de curves mee kreeg om de lucht nog wat meer aan te zetten. Bijkomend positief effect daarvan was de ruis die ik wilde hebben om wat meer structuur in de lucht te krijgen en het drama te vergroten.
Het onderste deel van de foto werd vervolgens ook omgezet naar Z/W, met net andere grijstinten dan het bovenste deel. Vervolgens ook hier een verandering in de curves, al was die net wat anders als het bovenste deel.

Al met al was na een flink stukje bewerken de foto zoals ik het graag wilde hebben. Ondanks de bizarre omstandigheden waarin ik fotografeerde, is er toch nog een foto uit gekomen waar ik dik tevreden over ben. Een foto die ik niet had geschoten als ik thuis bij de warme kachel was blijven zitten.

Leave a Replyzeven + = 13