Vanochtend had ik eindelijk weer tijd om volop te fotograferen. Door de tentamenweek had ik afgelopen week niet zoveel tijd voor fotografie, het was vandaag tijd om dat in te halen. Samen met Kenneth Verburg en Richard Terborg heb ik een bezoekje gebracht aan de Leuvenumse beek. Deze beek stroomt over de noord-Veluwe en staat bekend als een van de mooiere beken op de Veluwe.

Een paar weken niet actief kunnen fotograferen is één, maar als dan in de weinige tijd die je dan aan fotografie besteed ook nog eens alles mislukt, dan is dat best wel balen. Gisterochtend nog een mooie zonsopkomst gezien, foto’s gemaakt om vervolgens met een aantal bewerkingen een enorm grote HDR van te maken. Maargoed, om een lang verhaal kort te maken, het mislukte. Vanochtend wilde ik dus wel echt een foto maken waar ik weer dik tevreden over ben. Dat is namelijk al even geleden, naar mijn idee veel te lang.

De ochtend begon bewolkt, en dat was maar goed ook. Zonlicht kan in een bos voor vervelende lichtvlekken zorgen. Het zonnetje bleef gelukkig weg en ik had geen enkele last van vervelende lichtval. Bij de beek meteen zo dicht mogelijk bij het water gaan zitten. Nu is de kant op sommige stukken nogal stijl. Met de nodige voorzichtigheid ging ik telkens naar beneden, hier en daar een handje (letterlijk) geholpen door Kenneth en Richard. Een mooie boomwortel kon dienen als voetsteun, het statief in het water en ik kon de foto’s gaan maken.

Ik had nog maar net afgedrukt of het ging al fout. Een flinke plons en ik voelde mijn voet nat worden.. Even snel was mijn voet weer uit het water maar toen was het kwaad al geschied. De boomwortel bleek toch gladder te zijn dan gedacht en mijn voet gleed er van af. Ondanks een natte voet, ben ik toch op dat plekje verder gegaan en heb er een mooi plaatje van weten te maken.


1.3sec – f/11 – iso100 – 70mm

Een stukje verder bleek dat er naast de beek ook genoeg te zien viel. Logisch natuurlijk, maar de eerste aandacht gaat al snel naar de beek. Toch zijn er mooie bossen te vinden, waaronder fraaie beukenpercelen. Doordat de wind al flink zijn werk had gedaan, lag er meer blad op de grond dan er nog in de bomen hing. Het weggetje waar ik op liep was daardoor nog meer slecht zichtbaar, maar leverde wel een mooie dieptelijn op.


1.6sec – f/11 – ISO100 – 18mm – met polarisatiefilter.

Een stukje verder kwamen we bij een fraai ander stukje bos. Een combinatie van naald- en loofbomen zorgden voor verschillende kleuren. Ik ga er niet veel woorden aan vuil maken, een foto zegt meer.


0,6sec – f/8 – ISO100 – 18mm – met polarisatiefilter.

Nadat we weer even wat bosfoto’s gemaakt hadden keerden we terug naar de route. Daar bleek dat een groep mountainbikers daar een tour had uitgezet. Een mooie gelegenheid om eens te oefenen met pannen, het meetrekken van de foto. Een lastige techniek aangezien de beweging van jezelf even snel moet zijn als die van je onderwerp. Voor de foto’s heb ik gebruik gemaakt van een sluitertijd tussen de 1/6e en 1/25e seconde. Daarbij bleek dat het natuurlijk het lastigste is bij 1/6e seconde, maar dat dit wel het leukste effect oplevert. Toch bleef de scherpte op 1/6e net iets teveel achter. Ik heb daarom gekozen voor een vergelijking tussen 2 foto’s die ik wel scherp genoeg vind. De eerste foto is gemaakt met 1/25e, de tweede met 1/10e.

De snelheid komt door de langere sluitertijd bij de 2e foto veel beter over. Toch is de scherpte niet optimaal. Doordat de fietsers ook op en neer gingen door de hobbels, kwam er wat onscherpte die niet te voorkomen is.

Nadat we genoeg hadden van het meetrekken zijn we verder gelopen naar een stukje waar de beek wat breder was en anders liep. Een stukje bos stond onder water en was vrij drassig. Een ander stukje van de beek lag vol bomen, en bij een ander stukje zorgde dit voor een echte waterval. Dit alles op zeer kleine afstand van elkaar zorgde voor genoeg te fotograferen.


4 sec – f/11 – ISO100 – 55mm – met grijsfilter en polarisatiefilter.


1,6sec – f/11 – ISO100 – 34mm – met polarisatiefilter.


25sec – f/11 – ISO100 – 18mm – 2 grijsfilters en 1 polarisatiefilter gebruikt.

En als sluitstuk fotografeerde ik nog weer een herfstblad. Dit is toch wel een van mijn favoriete herfstonderwerpen. En ook meteen mijn favoriete foto van vanochtend.


1/200 – f/5.6 – ISO800 – 300mm

 

4 Responses so far.

 1. Els Vreugdenhil schreef:

  Prachtige foto’s, Erik! Je hebt talent; fijn dat je het goed gebruikt en ook andere mee laat genieten!

 2. Anne schreef:

  Vooral die van de “waterval” vind ik prachtig!! 🙂

 3. Ron Grootegoed schreef:

  ER mooie foto’s vooral de beek en de laatste, het blad. Mooi in zijn eenvoud.
  Moet ook maar eens een setje van die grijsfilters gaan aanschaffen!
  Succes.
  Ron

 4. Marleen schreef:

  Schitterende serie herfstfoto’s! Zo mooi de satijnachtige uitstraling van het water:-)

Leave a Reply+ vijf = 6