Vandaag had ik zin in iets anders. Nou heb ik daar altijd zin in, maar vandaag nog net iets anders dan anders.. Een foto met iets aparts, met iets wat ik nog niet eerder in een foto had gedaan. Sterker nog, het is zelfs de vraag of het de naam foto waard is, afgezien het feit dat het met een camera gemaakt is.

Je ziet het vaak genoeg voorbij komen, bewogen en onscherpe foto’s. Foto’s die flink mislukt zijn en meteen weg kunnen. Heel wat minder vaak zie je bewogen foto’s die niet weggegooid worden. En dat is nou juist het leuke aan bewogen foto’s, als je ze bewust maakt, valt er heel wat uit te halen!

Toch komt er gelukkig iets meer bij kijken dan alleen een langere sluitertijd. Gelukkig maar, anders zou de kunst er een beetje af gaan. Het is een combinatie van een goede en stabiele beweging, op het juiste moment klikken, de juiste snelheid in je beweging en dan ook nog eens een leuke en mooie omgeving.

Vandaag ging ik naar zo’n foto op zoek, eerst wat test opnames gemaakt om de juiste beweging te pakken te krijgen. Daarna op zoek naar een leuk stukje bos. Nou is dat stuk bos zoeken niet moeilijk, hier in Den Treek heb ik bijna elk stukje bos uitgekamd naar mooie boslandschappen. Ik fietste dus naar een van die plekjes en maakt daar de foto die net even iets anders is.


1/2 – f/16 – ISO100

Een mooie schilderijtje, bijna abstract. Toen dit naar mijn idee geslaagd was wilde ik nog wat anders. Een tijdje terug zag ik op internet een foto staan waarbij er 2 opnames samengevoegd waren. Een scherpe, en een onscherpe. Nu wilde ik dat ook eens proberen. Zo gezegd, iets minder snel gedaan. Voor deze foto moest ik de boom die scherp moest zijn uit de ene foto knippen, en in de andere plakken.

Na vooral heel wat knip werk, wat minder plak werk en nog wat kleine bewerkingen was het kunstwerkje klaar.

Best grappig om eens op een totaal andere manier te fotograferen. De resultaten zijn erg verrassend, een aanrader voor iedereen!

3 Responses so far.

 1. Joop de Vries schreef:

  Als beginnende amateur fotograaf op leeftijd heb ik met belangstelling naar je mooie website gekeken, gezien wat er allemaal mogelijk is en gelezen hoe je e.e.a. in praktijk hebt gebracht. Werkelijk heel interessant. Ik hoop er m’n voordeel mee te doen.

 2. g.zell schreef:

  dit wil ik ook gaan doen.maar dan met b.v 20 opnamen.zijn daar boeken over.//????

 3. Erik Busstra schreef:

  Hoi G. Zell,

  Met 20 opnamen? Bedoel je dat je de opnames wil gaan stitchen? Dat word namelijk wel lastig, voor zover ik weet is daar niets over geschreven. Het levert namelijk nogal wat problemen op. Bij de verticale beweging zal je dan bij elke foto dezelfde snelheid moeten hebben. Dat levert een behoorlijk probleem op, tenzij je een gemotoriseerde statiefkop hebt die op de juiste snelheid beweegt. Vervolgens moet je dan een serie foto’s maken in een aantal verticale series en die vervolgens stichten.
  Het is opzich niet onmogelijk, maar je beweging moet dus wel kloppen.

  Qua software vraag ik me af of die niet op hol slaat en moeite gaat hebben met stitchen, maar dat is een kwestie van uitproberen en desnoods handmatig stitchen 😉

  De moeite van het proberen waard lijkt me, een leuk experiment 😉
  Succes!

Leave a Reply− drie = 3