Het kan niet altijd mooi weer zijn. En het kan ook niet altijd zo zijn dat ik er in de regen op uit trek om luchten te fotograferen. Eerst riep mij het schoolwerk, daarna een boodschap, en toen weer wat schoolwerk… Wat ik al snel weer neerlegde. Ik begon weer enorm veel zin te krijgen om lekker wat foto’s te maken. Nat worden stond alleen net niet op het wensenlijstje..

Al snel was het schoolboek weggelegd en de camera gepakt. Tenminste, mijn tas ging open, de camera eruit en ik begon te denken wat ik eigenlijk aan het doen was. Eigenlijk deed ik niet meer dan doelloos mijn camera pakken. Hoe zinloos kan het zijn…

Het kon geen kwaad om eerst eens te bedenken wat ik met mijn camera ging doen… Uh, ja, behalve het feit dat ik op de ontspanknop zou gaan drukken om een foto te maken dan!
Naar buiten kijkende was het nog steeds niet erg mooi weer, de ene bui kwam, de andere verdween. Met als gevolg dat het vrij nat was en ik maar snel afstapte van mijn idee om paddestoelen te gaan fotograferen. Ik zou dan flink nat worden, en dat was vandaag niet de bedoeling.

Binnen blijven was dus vrijwel de enige keuze. Ik begon mijn kamer rond te kijken. En na één rondje maakte ik er nog eentje. Bijna duizelig viel mijn oog opeens op een doosje dat ik op dat moment eigenlijk niet kon zien. Ik bedacht me dat ik wel wat kon gaan doen met mijn muntenverzameling die stond te verstoffen. Snel pakte ik dus het doosje en gelukkig viel het stof mee, anders was ik niet ver gekomen met mijn voorliefde voor huisstofmijt (niet dus).

Snel wat geld eruit gehaald, op een kartonnen ondergrond en maar foto’s maken…


1/200 – f/11 – ISO200 – geflitst

Best grappig om te doen. Ik had mijn flitser ook weer uit de tas gehaald. Die had ik al een tijdje niet gebruikt en dus moest ik weer even wennen aan het handmatig instellen van de flitser. Met dit beetje geld (wat helaas vrij weinig waard is), kon ik mooi weer even inkomen met het flitsen.

Al snel was ik uitgekeken op het geld, hoe saai kan geld zijn.. De foto’s waren wel aardig, maar nog niet echt wat ik zocht. Ik zocht eigenlijk naar een stukje samenhang. Op mijn plank staat een heel rijtje studieboeken… klik… maarja, dat is wel het toppunt van studieontwijkend gedrag, het fotograferen van studieboeken, en dan nog niet eens de binnenkant, laat staan dat ik de boeken aangeraakt heb… Iets anders dan maar, ik keek verder en zocht nog steeds naar wat samenhang.

Zoals zo vaak gebeurt, als je ergens niet aan wilt denken, dan denk je er juist aan. Zo probeerde ik om maar niet aan studeren te denken, daar had ik even geen zin in, ik was toch aan het fotograferen? Toch bleef het in mijn hoofd zitten, en dat was maar goed ook. Want ondanks dat schoolboeken fotograferen niet voor een erg boeiende foto zorgt, konden andere schoolspullen dat wel.

Al snel mijn rekenmachine gepakt, ook die ligt bijna te verstoffen.. Wat moet een maatschappelijk werker nou met een wetenschappelijke rekenmachine.. Juist, niets.. Behalve fotograferen natuurlijk!


1/200 – f/4,5 – ISO200 – geflitst

Met een lekker beperkte scherptediepte die ik kon bereiken met mijn macro-objectief kon ik van een leuk stukje school-speelgoed een aardige foto maken. Nou is na het maken van deze foto de volgende een inkoppertje.. Een toetsenbord is ook altijd een dankbaar onderwerp voor een foto met een kleine scherptediepte.


1/200 – f/4 – ISO200 – geflitst

Ik zie je al denken, waarom de G? Ik heb geen flauw idee, eigenlijk hoop ik dat degene die dit leest iets met de letter G heeft, dan spreekt deze foto vast nog wat meer aan. Behalve allerlei toetsen begon ik wat verder te kijken.. Een klok was het volgende onderdeel. Dat heeft in zoverre met school te maken dat.. tja.. uhm, dat ik regelmatig op de tijd moet letten, of planningen moet maken… Waar gebruik je eigenlijk geen klok bij? Kortom, een klok past prima in een het rijtje!


1/200 – f/4 – ISO200 – geflitst

Ik liep van mijn bureau, naar de klok, en van daar naar een boek op mijn nachtkastje.. Het ging met niet zozeer om het boek, het ging me meer om het feit dat ik met hoe dat boek lag perfect een stapel papier kon fotograferen.


1/200 – f/11 – ISO200 – geflitst

Oftewel, er ‘wacht’ flink wat werk op me! Het enige is dat je de papiertjes kan tellen en dus precies weet hoeveel werk er dan zou wachten.. Na de stapel papier was het rondje weer rond en was ik weer bij mijn bureau. Daar lag iets wat er daarvoor ook al leeg, maar toen werd mijn aandacht afgeleid door de klok. Een agenda is niet direct fotogeniek, maar toch begon ik ook die te fotograferen.


1/200 – f/8 – ISO100 – geflitst

Je zult wel denken, wat is die Erik een hopeloos geval om binnen een agenda, een klok, een stapel papier etc. te fotograferen… Nou, precies! En dus gaan we nog even lekker verder, want wat is er nou leuker dan dingen doen die je normaal niet zou doen?


1/200 – f/4 – ISO100 – geflitst

En zo liep de middag tot zijn eind.. Al fotograferend merkte ik dat het leuk en verrassend is om eens op een andere manier te kijken, om onderwerpen te zoeken die je anders niet op de foto zet. Normaal zou ik niet kijken naar zoiets en zou ik het bos in trekken op zoek naar een mooi stukje natuur. Of ik kruip achter het internet, bekijk tijden van zonsopgangen, zoek naar plekken waar de zon op een bepaald moment op de juiste plek op komt… Maar als je dat alles niet doet, en toch met fotografie bezig wilt zijn blijft er weinig anders over dan alledaagse onderwerpen fotograferen.

Leave a Reply5 × = vijftien