Afgelopen donderdag ben ik met een de vriend naar de Hoge Veluwe geweest. Nu is daar opzich niets bijzonders aan, uitstapjes met andere fotografen komen wel vaker voor. Nu is het zo dat we qua apparatuur nog wel wat verschillen. Het handigste is natuurlijk als je samen met een fotograaf op pad gaat die hetzelfde merk gebruikt als jij. Het is namelijk altijd wel leuk om andere lenzen uit te proberen. Nu was dat dit keer niet het geval, ik ging weer een keer met een Canon gebruiker op pad. Ik verwachtte dus ook dat het me bespaard zou blijven dat ik opeens weer mijn wensenlijstje uit kon breiden.

Zo kwam het zover dat aan het eind van de dag, terwijl we moesten wachten op de bus die ons naar huis zou brengen, ik een nieuw lensje uitprobeerde. De meest simpele lens die er bestaat. De makkelijkste om te maken en daarmee ook de goedkoopste om te produceren. De 50mm lens is al jaren de standaardlens. De lensopbouw is erg simpel wat de lens makkelijk te maken maakt. Vanwege de lage prijs is de lens enorm populair. Combineer dat met een enorme lichtsterkte en je hebt een objectief waar erg leuk mee te spelen valt. Tijdens het wachten op de bus mocht ik de Canon 50mm 1.8II gebruiken op een Canon EOS550D. Vanwege de cropsensor die deze body heeft werd de 50mm effectief een 80mm lens. En dat is ietwat lang voor normaal (standaard) gebruik. Door de cropfactor wordt de lens meer geschikt voor het gebruik voor portretten. Nou was mijn mede-fotograaf niet erg enthousiast om als model te fungeren, dus ik moest het zonder stellen.
Gebruik je de 50mm op een zogenaamde fullframe sensor, dan blijft het ook effectief een 50mm. Een fullframe camera komt overeen met het oude 35mm filmformaat, en dat is het filmformaat dat in de meeste analoge camera’s werd gebruikt. Gewapend met een onbekende camera en een onbekend objectief heb ik wat testfoto’s gemaakt om te kijken hoe een lens als deze bevalt.

 

Scherpstellen

Laat ik beginnen bij waar ik ook begon in het testen zelf. Ik had al gelezen over een lawaaierige autofocus en wat ik had gelezen was waar. Nu heb ik zelf lenzen met een Silent Wave Motor, en geloof me, die is echt heel erg stil. Ik stoorde me dus al snel aan het feit dat ik behoorlijk veel geluid hoorde tijdens het scherpstellen. Zoveel dat ik snel besloot om het maar zonder autofocus te doen. In een tijdperk waar alles automatisch gaat had ik grote voorkeur voor het handmatige. Tegen mijn verwachtingen in bleek het handmatig scherpstellen goed te gaan. De scherpstelring is wat dun, maar werkt wel (gelukkig maar!).
Het scherpstellen was wel wat lastig. Niet zozeer vanwege het handmatige, maar meer vanwege het feit dat met een diafragma van F1.8 je maar een hele kleine scherptediepte hebt. Zeker bij close-up opnames is er maar zeer weinig scherp. Beweeg je zelf (of de ander) dan kan de opname al op de verkeerde plek scherp zijn.

Bij bovenstaande foto had ik last van beweging van mezelf, en van de ander. Dit maakte het erg lastig om scherp te stellen. In het klein is dat niet heel erg zichtbaar, maar als ik de foto vergroot is al snel duidelijk de foto niet echt scherp is. Ondanks dat is de onscherpte heerlijk om naar te kijken. De achtergrond vervaagt erg mooi en voegt rust toe aan het beeld. Je kan dus echt de nadruk leggen op een klein element door alleen dat scherp te maken. Daarvoor moet je dan alleen wel goed kunnen scherpstellen…

 

Scherpte en onscherpte

Iets anders wat mij opviel aan deze lens was de scherpte. Een vast brandpunt is natuurlijk veel scherper dan een zoomlens. Maar voor het geld dat je betaalt voor deze lens had ik dit niet verwacht. De lens is, zeker op wat kleinere diafragma’s enorm scherp. En dat is leuk. Want ga nou na, wat zou je verwachten voor een lens van rond de 100 euro? Als je dit vergelijkt met de prijs die je gemiddeld voor een goed objectief betaalt is dit een lachertje.

Behalve de scherpte is ook de onscherpte erg prettig. Het kan beter, maar nogmaals: voor wat je betaalt is het ongelofelijk goed. Juist de onscherpte maakt deze lens erg leuk om mee te spelen. Eerlijk is eerlijk, voor mij is een objectief als deze niet meer dan een stuk speelgoed. De lens is niet erg bruikbaar voor mijn type fotografie (ik geef voorkeur aan andere lenzen), maar om eens wat anders te fotograferen is dit erg leuk. Juist door te spelen met de onscherpte kreeg ik resultaten die ik anders niet krijg.

Een simpel bankje bij de bushalte wordt bijna onherkenbaar door de weinige scherpte in de foto. Het gevolg is dat je lekker abstracte foto’s kan maken die er ook nog leuk uit zien. Iets simpels, iets alledaags waar je normaal aan voorbij loopt (of op gaat zitten) verandert zo in iets heel anders. Ik kan niet goed goochelen, maar deze vuilnisbak veranderde van iets lelijks tot iets wat toch ook mooi kan zijn.

Behalve een hoop close-up’s probeerde ik ook iets anders. En daar kwam ik het probleem tegen van een 50mm op een crop-camera. De beeldhoek was eigenlijk te klein. Wat ik wilde was een soort landschapje vanaf de bushalte. Maar met te weinig groothoek wordt dit opeens een ander verhaal. Ik had graag wat meer bushalte erop gezet maar ik kwam niet veel verder dan de stoeprand.

En ook hier veranderde door de beperkte scherptediepte een alledaags tafereel tot iets wat minder alledaags lijkt. Een lelijke stoeprand wordt opeens totaal anders. Het fotograferen met een lens die zo simpel en lichtsterk is zorgde ervoor dat ik opeens anders ging fotograferen. En natuurlijk was ik het niet alleen die voor andere resultaten zorgde, dit kleine, maar o zo fijne lensje, zorgde er met zijn prettige onscherpte voor dat de foto’s net iets anders kregen.

Een simpel lensje, zo simpel dat het bijna niet zou passen in de 21e eeuw waar alles juist ingewikkeld en uitgebreid moet zijn. Maar toch is dit objectief enorm geliefd en na afgelopen donderdag snap ik ook echt waarom dat zo is. Het is niet zozeer dat dit een goedkope lens is. Maar het werkt natuurlijk wel mee. Werken met dit objectief was alsof je opeens anders naar de dingen gaat kijken met als gevolg dat je plezier krijgt in een stoeprand of een bankje.
Voor mij is het geen lens die ik zal gebruiken tijdens het fotograferen van landschappen of insecten. Maar het is wel een lens die enorm veel plezier geeft. En net als dat je vroeger nadat je bij een vriendje was wezen spelen ook zijn gave speelgoed wilde hebben, zo staat ook dit lensje nu op mijn wensenlijstje. Want er is toch bijna geen leuker speelgoed te vinden…

Nu nog op zoek naar een goedkope aanbieding van de Nikkor variant.. Want ja, zoals zo vaak komt ook dit speelgoed met een prijskaartje, hoe goedkoop het ook mag zijn.

 

Leave a Reply6 × = vierentwintig