Het Henschotermeer hoort natuurlijk ook thuis in het gebied Den Treek-Henschoten. Inmiddels is het alweer een tijdje terug dat ik daar ben gaan fotograferen. Toch is de foto die ik toen gemaakt heb enorm geschikt voor mijn project Den Treek.
Het Henschotermeer is tijdens de tweede wereldoorlog ontstaan door zandafgravingen. Er ontstond toen een ondiepe plas. Het afgegraven zand werd gebruikt ter versteviging van de verdedigingswallen langs de grebbelinie.
In 1972 is de kleine zandplas verder uitgegraven met als doel de recreatieplas zoals die nu is.

Het gebied waar het Henschotermeer ligt was vroeger een zandverstuiving. Destijds vormde dat een bedreiging voor de woonomgeving en met heideplaggen van de Leusderhei en met dennen is het zand vastgelegd. Toch zijn de sporen van de zandverstuiving nog wel te zien. Alleen het zand al is herkenbaar. Daarnaast zijn er diverse zandduinen rond het meer, inmiddels begroeid met bomen.

Henschotermeer

’s Ochtends vroeg was het erg rustig (en koud) bij het meer. Toen het zonnetje eenmaal op de bomen scheen werd het plaatje compleet gemaakt. Het Henschotermeer lag er schitterend bij die ochtend en ik kon alvast een foto maken die nu goed in de serie over Den Treek gaat passen. Het meer is nog een stuk groter en bestaat uit nog meer onderdelen die nog gaan komen, een begin en een eerste impressie voor wat hopelijk nog gaat komen 🙂

Leave a Reply7 + = negen