Sommige jaren staan alle bomen tegelijk te pronken met hun mooiste herfstkleuren, andere jaren gaat het netjes om de beurt. Dit jaar was zo’n jaar dat het helaas niet allemaal tegelijk mooi gekleurd was, met als voordeel dat er een wat langere periode te genieten valt van al dat moois. Helaas is het daardoor wel moeilijker om een landschap gevuld te krijgen met die kleuren. Uiteindelijk viel alles op zijn plek en kon ik alsnog wat herfstlandschappen vastleggen.

Afgelopen zaterdag was ik te gast bij fotogroep Stijl uit Olst om een lezing te geven over landschapsfotografie. Een van de onderwerpen die we behandeld hebben is het hebben van de juiste omstandigheden voor een foto. Met de juiste weersomstandigheden wordt een foto al veel mooier.

Nu probeer ik altijd met dat in mijn achterhoofd te fotograferen en mezelf te dwingen om de juiste omstandigheden op te zoeken. Helaas betekent dat, dat ik in de herfst door de regen moet. De herfstkleuren komen namelijk het mooiste uit, als het bewolkt en regenachtig weer is.

Nadat ik aan het begin van de middag terug kwam uit Olst, besloot ik om de laatste paar uurtjes in het licht van die dag te besteden aan het fotograferen van landschappen. In de dagen daarvoor had ik gezien dat de beukenbomen hun mooiste kleuren lieten zien.


0,8 sec – f/11 – ISO100 – 165mm – vanaf statief met draadontspanner en vooraf opgeklapte spiegel

Doordat ik in de afgelopen jaren veel aandacht heb besteed aan het onderzoeken van de bossen hier in de buurt, kon ik snel langs verschillende bospercelen rijden voor wat verschillende foto’s. Kennis van het gebied is een van de andere onderwerpen die ik tijdens de lezing ter sprake bracht. Meteen dezelfde middag zag ik daar meteen in de praktijk het nut weer van.


1.3 sec – f/11 – ISO100 – 10mm – vanaf statief met draadontspanner en vooraf opgeklapte spiegel

Weten waar je welke foto’s kan maken zorgt ervoor dat je de kans op een geslaagde foto vergroot. De combinatie met het regenachtige weer zorgde ervoor dat ik alles had om het herfstlandschap goed vast te leggen. Combineer dit met kennis van de fotografie en een dosis geluk en je hebt een topfoto. Afgelopen zaterdag had ik zo het geluk een prachtige beukenlaan te treffen waar de herfstkleuren uitzonderlijk mooi waren. Voor mij is dit een foto die laat zien hoe een herfstlandschap eruit moet zien, met al zijn pracht en praal. Zo maakte ik in een paar uur tijd een foto die liet zien wat ik in de ochtend uit heb mogen leggen aan een groep fotograferen die minstens zo enthousiast is over deze hobby als ik!


1.6 sec – f/11 – ISO100 – 185mm  – vanaf statief met draadontspanner en vooraf opgeklapte spiegel

One Response so far.

  1. frans batenburg schreef:

    Prachtig weergegeven deze periode van het jaar . Slecht weer heeft je niet weerhouden om er op uit te trekken. Het prachtige foto’s opgeleverd. Een genot om naar te kijken.

    gr Frans

Leave a Reply1 − een =