Afgelopen zaterdag ben ik tijdens het fotograferen van paddestoelen al wat gaan experimenteren met onscherpte in foto’s. Dit in de overtuiging dat een goede foto niet altijd scherp hoeft te zijn en dat een onscherpe foto ook geslaagd kan zijn. Met dit idee in gedachten en met de opgedane ervaring ben ik er zondagmiddag weer op uit getrokken.

Ik ging op zoek naar een paddestoel die makkelijker als paddestoel herkenbaar zou zijn, ook als die onscherp is. Daarnaast moest de paddestoel ook nog iets hoger staan zodat ik met mijn camera een laag standpunt in kon nemen. Om namelijk mijn idee goed uit te kunnen voeren had ik een lichte achtergrond nodig. Daarnaast wilde ik ook nog dat de paddestoel op wat mos zou staan.. Al met al, de zoektocht zou al een uitdaging worden.

Gelukkig had ik voordat de zon weg was het juiste exemplaar gevonden en na heel wat zoeken naar het juiste standpunt had ik die gevonden. Diverse wandelaars waren verbaasd wat ik daar zo languit op de grond lag te doen en vroegen zich af op wat voor wild ik lag te wachten.

Mijn wild liep niet weg en dat was maar goed ook. Het koste veel tijd voordat ik de juiste balans in de foto had gevonden. Uiteindelijk kwam ik thuis met een onscherp resultaat, maar nog wel herkenbaar als paddestoel.

Voor mij is het eindresultaat geslaagd en daarmee valt te zeggen dat de foto goed is. Goed als in naar het idee van de fotograaf. Of dit ook aanspreekt en in de smaak valt bij anderen…. tja, dat is aan jullie 😉


1/30 – f/4.5 – ISO100 – 85mm

2 Responses so far.

  1. Jan schreef:

    Nee hoor Erik ik vind het een fijne plaat.!Alleen het storende groene puntje even weg halen……(net rechts boven de “steel ” ..
    Groetjes
    Jan

  2. Robbie Veldwijk schreef:

    Erg mooi juist, heel mysterieus! Ik heb ook wel eens van die foto’s waarvan je je afvraagt of het wel kan terwijl deze onscherp is. Bij deze foto komt dat heel erg gaaf uit!

Leave a Reply7 + = tien