Een tijdje terug ontmoette ik tijdens een fietstocht een fotograaf waar ik een poosje gezellig mee stond te kletsen. Hij gaf aan dat hij moeite had met het fotograferen van landschappen, en om een lang verhaal kort te maken had dit tot gevolg dat we gisteren afgesproken hadden om op het Kootwijkerzand te gaan fotograferen zodat ik hem kon helpen met landschapsfotografie, en zo ontstond een privé workshop landschapsfotografie op een van de mooiste zandverstuivingen in Nederland.

’s Middags hebben we een wandeling gemaakt van maar liefst 200 meter het zand op, op dit klein stukje kwamen we al verschillende onderwerpen tegen en kon ik dus laten zien wat voor verschillende mogelijkheden er zijn. Behalve dat we onderwerpen voor landschappen tegenkwamen, zagen we aan de rand van het zand ook nog wat bloemen staan, altijd een dankbaar onderwerp en terwijl mijn ‘cursist’ zijn lens wisselde, maakte ik snel even een foto 🙂


1/640 – f/5.6 – ISO100 – 300mm

Nadat de tijd door al het oefenen snel verstreek, gingen we na wat eten op een andere plek het zand weer op, wachtend op het mooie avondlicht. Voordat een aantal buien over trokken hadden we schitterend licht, wat het landschap prachtig maakte!


1/125 – f/11 – ISO100 – 17mm

Halverwege de avond werd ik gewezen op een klein struikje dat zich door het zand naar boven worstelde. Terwijl we allebei ons op het onderwerp stortte, maakte we allebei een andere foto, de een met de groothoeklens, de ander met de macrolens. Zo kon ik dus weer even tussendoor een uitstapje maken naar de macrofotografie.


1/1000 – f/3.8 – ISO100 – 85mm

De uitleg van ’s middags bleek toen zijn vruchten af te werpen en ik hoefde maar af en toe wat bij te sturen, wat mij genoeg ruimte gaf om ook zelf even aan de slag te gaan en wat foto’s te maken. Na een lekker potje bewerken ben ik zeer tevreden over mijn resultaten.


1/60 – f/11 – ISO100 – 17mm

Het boompje bleef mij trekken, het zonlicht scheen prachtig op de bladeren en op het zand, en zo ben ik al draaiend en kruipend om de boom heen gegaan om verschillende foto’s ervan te maken.


1/50 – f/11 – ISO100 – 17mm

Ik had verwacht meer bezig te zijn met uitleg geven dan met fotograferen, maar dat bleek prima samen te kunnen! Al met al kijken we terug op een zeer geslaagde, leerzame, gezellige en mooie dag fotograferen! 🙂

Leave a Reply× zes = 36