De temperaturen beginnen weer wat hoger te worden, het water warmt op en dat betekent dat de kikkers ook weer in beweging komen. Vandaag had ik de tijd om samen met mijn zus op pad te gaan en kikkers te zoeken. Na wat zoekwerk op internet had ik een goede locatie gevonden waar ik kikkers kon fotograferen, het avontuur kon dus beginnen!

Eenmaal aangekomen zien we bij het eerste plasje water al meteen een kikker wegduiken. Helaas waren er daar nog niet direct meer te vinden. Nadat we verder wandelden zagen we behalve veel kikkerdril, ook een heleboel kikkers. Gelukkig waren er een heel aantal die zich goed lieten benaderen. Aan het eind van de dag kwam ik zo met een gigantische hoeveelheid foto’s thuis. Na het uitzoekwerk kwam ik tot een selectie.

De eerste in dit berichtje is een klein zoekplaatje. Deze kikker sprong over het pad, en was tussen het korte gras door nog net met een oogje zichtbaar. Door de fijne kleuren van zowel de kikker als het gras, besloot ik om hier ook een foto te maken, om het eens op een andere manier te laten zien.


1/640 – f/5.6 – ISO400 – 300mm

Naast het zien van kikkers, is het ook heerlijk om naar ze te luisteren. Het kwaken van de kikkers zorgt zo regelmatig voor mooie kikkerconcerten. Het kwaken ziet er bij sommige kikkers mooi uit, als hun wangen uitpuilen. Helaas was dat bij dit exemplaar niet het geval, maar toch blies ook deze zijn wangen lekker op.


1/320 – f/5.6 – ISO400 – 300mm

In het water dreef op een aantal plekken veel kikkerdril. Kwam je er dichtbij, dan waren de kikkers snel verdwenen in het water. Ik besloot om te wachten of ze terug zouden komen, en een aantal minuten later kwam er een kikker bij de kikkerdril zitten. Wakend over het nageslacht.


1/800 – f/5.6 – ISO400 – 300mm

Een jaar geleden fotografeerde ik al een lopend paar padden. Dat resultaat beviel erg goed en ik bedacht later dat een springende kikker ook wel een leuke uitdaging zou zijn. Zo gezegd, niet zo snel gedaan. Het begint met experimenteren waarna blijkt dat kikkers een best hoge snelheid hebben tijdens hun sprong, een snelle sluitertijd was dus belangrijk. Daarna kwam het lastigste: een goede timing. Kikkers reageren op trillingen, en doordat een ander de kikkers nadert springen ze weer verder. Timing is hierbij van cruciaal belang. Gelukkig waren er genoeg kikkers die kandidaat waren tijdens hun oversteek over het pad. Na een paar honderd foto’s had ik eindelijk een goede foto ertussen zitten, mijn dag kan niet meer stuk!


1/1000 – f/5.6 – ISO400 – 300mm

Gelukkig bleef het resultaat niet beperkt bij deze foto’s, maar deze vormden voor mij wel een fijn verslag van de dag. Voor de rest van de foto’s kijk je natuurlijk in het portfolio onder macro-fotografie.

2 Responses so far.

 1. Kenneth Verburg schreef:

  Mooie resultaten Erik. De eerste foto vind ik erg fascinerend, een mooi zoekplaatje 🙂 Die laatste foto is ook geweldig, doorzettingsvermogen!

 2. Cees van Ginkel schreef:

  Hoi Erik.
  Wat een prachtige foto’s heb je gemaakt, kan ik nog een hoop van leren.
  Vond het heel leuk om te zien hoe je ze maakte.

  Gr Cees

Leave a Replyacht × 2 =