Vanochtend stapte ik, na een uurtje langer te hebben geslapen dan de afgelopen dagen, uitgerust uit bed. Hopend op wat rijp op het gras keek ik uit het raam.. Het viel tegen en het leek niet erg op winter. Nadat ik eerst nog wat schoolwerk had afgewerkt stapte ik op de fiets voor een lekkere fietstocht richting Utrecht.

Het zonnetje scheen mooi door de bomen. Door het beetje vocht dat in de lucht hing, vormden zich hier en daar wat zonneharpen in het bos. Aangezien ik niet van plan was mijn favoriete stukjes bos op te zoeken, bleef het bij het genieten van het zonlicht.

Al genietend fietste ik lekker verder, de vogeltjes floten alsof het al voorjaar was, terwijl mijn neus en oren langzaam koud werden.
Toen ik ongeveer een half uur had gefietst, en de zon en de temperatuur iets hoger kwamen, viel mijn oog op iets waar ik afgelopen week pas voor het eerst over las.

Op een van de fotografiefora waar ik zit werd afgelopen week een foto geplaatst van ijshaar. Een vrij zeldzaam fenomeen dat zich voordat bij lichte vorst en een vrij hoge luchtvochtigheid. Door het vocht dat uit een bepaalde zwam komt en aanvriest, ontstaat er ijs dat sterk doet denken aan haar. Mocht je willen weten hoe het precies zit, google dan maar eens naar ijshaar.

Gelukkig had ik gelezen dat het vrij zeldzaam was en ik wilde deze kans dus niet aan me voorbij gaan. De fiets werd neergezet, camera uit de tas, macro-lens erop en ik op de grond. Al fotograferend gebruikt ik eerst het natuurlijk licht. Toen het zonlicht achter wat bomen verdween heb ik wat flitslicht gebruikt om hetzelfde effect te gebruiken.

Lekker gefotografeerd en zonet de resultaten bekeken en wat bewerkt. Ik hoop het nog vaker te vinden, want volgens mij valt er nog meer mee te doen!

IJshaar

Het ijshaar komt alleen voor op eiken- en beukentakjes. Voorwaarde is wel dat het dode takjes zijn.

IJshaar

Door de vorm waarin het ijs aangroeit, doet het sterk denken aan haar. Hier zat het in een speelse scheiding. En tenslotte bij de laatste foto nog een zijaanzicht gemaakt.IJshaar

 

3 Responses so far.

 1. Anne schreef:

  Wat bijzonder! Bij de middelste foto zou je kunnen denken aan bevroren manen van een paard…

 2. jane schreef:

  Prachtige foto s
  Wat boffen trouwens dat je net nadat je van zoiets gelezen of gehoord hebt, zo iets zeldzaams meteen kan fotograferen
  Succes verder

 3. Erik Busstra schreef:

  Bedankt! 🙂 Inderdaad wel geluk dat ik er net van gehoord had, anders doe je het snel af als zwerfafval als je geen ijs verwacht.. Zo blijkt maar weer dat een beetje kennis best handig kan zijn, wat dat betreft heb ik ook nog genoeg te leren 🙂

Leave a Reply4 + acht =