Vanochtend ging de wekker om 10 voor half 6. Voor dag en dauw stapte ik uit bed, at een ontbijtje en ging op weg. De fietstocht leidde mij naar het nieuwe natuurgebied onder de rook van Amersfoort: de Schammer. Bijna nooit gebeurd het, maar vandochtend werd mijn wens tijdens het fotograferen vervuld.

Voor zonsopgang kleurde de lucht al prettig. Lekker wat foto’s gemaakt, maar de composities waren nog niet zoals ik wilde. Helaas kwam ook net de zon achter een boerderij op. Kortom, de gewenste landschapsfoto wilde nog niet lukken en moet nog even wachten tot een later moment.

Omdat de landschappen nog niet werden zoals ik wilde besloot ik om iets anders te fotograferen. Nu drijven er in het water in de Schammer erg veel veertjes. Door de grote hoeveelheid vogels zijn er talloze veren te vinden, zowel in als naast het water.

Omdat ik gek ben op foto’s van objecten in het water besloot ik om dat vandaag met veertjes te doen. Het leuke was dat ze al lekker in het water dreven en ik weinig anders hoefde te doen dan een goede plek te zoeken en van daaruit de foto te maken.

Een heleboel foto’s later wist ik nog niet of ik tevreden mocht zijn. De foto’s waren best prettig, maar er ontbrak nog iets. Verderop op het water ontstonden af en toe wat rimpels in het water, wat had ik die graag gehad! Al wensend dat op het juiste plekje wat kringen in het water ontstonden fotografeerde ik rustig verder.

Het gebeurd me vrij weinig, maar vandaag werd mijn wens volledig gehoord en waar gemaakt. Tijdens het fotograferen van een veertje dat de perfecte hoek had, ontstonden er op de meest perfecte plek kringen in het water. Precies op de plek die ik zo graag had gewild. Zonder dat ik zelf de kringen in het water moest maken kwamen ze te voorschijn, heel even maar. Het gevolg was een geratel vanuit mijn camera. Terugkijkend op het kleine schermpje zag ik dat er één foto inderdaad met kringen in het water goed was gelukt. De scherpte is altijd moeilijk te beoordelen op een klein scherm, maar het leek goed!

Eenmaal thuis meteen de foto’s op de computer gezet. Het bewerken kon beginnen. Natuurlijk begon ik bij de wensplaat die ik wilde hebben. Helaas, een beetje teveel oranje. En na het bijsnijden liet ik de foto even voor wat het was.
Tijdens het experimenteren met andere foto’s die ik had gemaakt vond ik het effect dat ik kreeg als ik wat oranje en rood uit de foto haalde erg prettig. Al snel deed ik dit ook bij de andere foto en het resultaat was verbluffend! Na nog wat vlekjes te hebben weggepoetst en de standaardbewerkingen te hebben gedaan was het werk klaar.

Een wensplaat was zomaar ontstaan, de foto gemaakt en enkele seconden later was het moment voorbij. Maar die paar seconden waren voor mij genoeg om de foto te schieten die de hele dag goed maakt!


1/125 – f/11 – ISO200 – 300mm – vanaf statief

Klik op  de foto om te vergroten

3 Responses so far.

 1. Kenneth Verburg schreef:

  Heerlijke foto! En zo zie je maar, met wat geduld komt het allemaal goed 🙂

 2. Diet Bos schreef:

  ik ken dat gevoel!! dat je op je schermpje al zeker weet dat je een top plaat hebt gemaakt!

  ik vind die veer met die kringen prachtig!!

 3. Sjoerd schreef:

  Je hebt van die foto’s waarvan je zelf denkt had ik die maar gemaakt, dit is er ene van…

Leave a Reply− 6 = nul