Het stond al lange tijd op het programma, het fotograferen van de stad tijdens een mooie avond. Nu was het eindelijk zover, ik besloot op een mooie avond de stad in te trekken om wat foto’s te maken. Waarvan eentje in de dagen daarvoor al in mijn hoofd ontstond en het begin vormt voor een nieuw project…

Afgelopen week liep ik in het bos een bekende tegen het lijf. We stonden even te kletsen over onder andere fotografie. Op een gegeven moment kreeg ik de tip om eens wat meer met thema’s te gaan werken. In eerste instantie ging ik daar niet erg uitgebreid op in, maar toch bleef het in mijn hoofd zitten.

In het vervolg van mijn tochtje, en later thuis, bleef ik er toch over nadenken. Uiteindelijk begon het thema vorm te krijgen, op twee manieren. De eerste was de natuur in beweging te fotograferen. Nu is dat flink moeilijk, maar ik ben niet bang voor een uitdaging. Alleen, op dat moment had ik nog niet voor ogen wat het dan moest gaan worden. Bij iets anders had ik dat wel, namelijk de stad in beweging. Langzaam werkte het idee zich uit en eenmaal in de stad kon ik beginnen met de uitwerking.

Eenmaal aangekomen ging ik bezig. Aangekomen bij de Eemhaven in Amerfoort begon ik met fotograferen. De lucht begon prettig te kleuren en ik maakte eerst wat andere foto’s.


30 sec. – f/16 – ISO100 – 18mm – 4 stops ND filter

De Eemhaven zorgde samen met snel langsdrijvende bewolking en een mooie reflectie voor een eerste dynamische foto. Beweging genoeg in de foto, maar vooral in de lucht. Eigenlijk wilde ik iets anders.

Als ik denk aan beweging in de stad denk ik eerst aan beweging van lampen van auto’s, fietsen, treinen etc. De trein in beweging was niet zo moeilijk, even later op de avond was dat klusje snel geklaard.


1/3 – f/3,5 – ISO400 – 18mm

Nu komen in Amersfoort alle treinen achter elkaar langs, dus vrij snel had ik diverse foto’s van langsrijdende treinen. Ook een dynamisch beeld. Maar ondanks dat ik eerst aan bewegende lichten denk bij beweging in de stad, is dat niet waar mijn oorspronkelijke idee naartoe ging.

Stad is voor mij namelijk ook de beweging van mensen. In een stad wordt geleefd, gewerkt en gerecreƫerd. En dat is wat ik vast wil leggen. En dan niet zomaar een simpele foto, ik wilde er iets bijzonders mee doen.

Aangezien het thema ‘beweging’ geworden was, was het idee dus ook snel geboren. Mensen in beweging in de stad. Veel is daar niet voor nodig, behalve mensen, een statief, een afstandsbediening en eventueel wat filters.

Aan het begin van de avond maakte ik met behulp van filters en een klein diafragma wat testopnames bij verschillende sluitertijden. Aangezien dit een nieuwe manier van fotograferen was, moest ik even aftasten wat voor sluitertijd ongeveer nodig zou zijn. Toen ik dat eenmaal gevonden had was het wachten op het juiste licht en vooral de juiste hoeveelheid licht.

Uiteindelijk kon dan de foto gemaakt worden. Een foto die naast beweging ook de sfeer van een avond weergeeft. Bewust heb ik daarom gekozen voor een wat donkere afwerking. Je kan zeggen dat de foto onderbelicht is, maar ik ben van mening dat elke foto die een sfeer goed uitdrukt niet verkeerd belicht kan zijn. De donkere afwerking moet het schemerige van de avond weergeven terwijl toch de details nog zichtbaar zijn. Met het thema beweging in de avond vind ik de foto meer dan geslaagd, voor een eerste keer avondfotografie kan ik dik tevreden zijn!


1,6 sec. – f/16 – ISO100 – 26mm

Leave a Reply× vier = 36