Hoe vaak komen we er niet langs? En hoe vaak missen we dan iets? Ik persoonlijk erg vaak en lange tijd miste ik ook iets. Gelukkig wordt datgene dat ik mis zo nu en dan toch opgevuld wat het plaatje compleet maakt.

Ik heb het natuurlijk over het feit dat op een mooie heideveld natuurlijk ook zo nu en dan een schaapskudde moet lopen.

In het verleden werd er veel over de heide gelopen met diverse schaapskuddes. Het werd een historisch plaatje en een typisch beeld van een heideterrein. Wat is het toch genieten als daar tussen de paars bloeiende heide de schaapsherder met zijn hond en kudde loopt!

Afgelopen voorjaar kwam ik de schaapskudde weer tegen. Gelukkig was ook de herder aanwezig en we raakten in gesprek. Na een leuk gesprek wat gegevens gekregen over de schaapskudde en ik kreeg de boodschap mee om over een paar maanden terug te komen. Ik zou dan het rooster kunnen krijgen waar de schapen zich in de zomer zouden volproppen.

Vorige week sprak ik de herder dan na die paar maanden weer. Hij was met zijn kudde weer terug in Den Treek. Na het rooster te hebben gekregen nog even bijgekletst over diverse zaken, waaronder de groei en bloei van het klokjesgentiaan die ik vervolgens kon fotograferen.

Na deze goede tip bleek het feest echter nog niet voorbij. Een week later trof ik de herder wederom en vertelde hij dat hij van plan was de dag daarna een paar stukjes mooie heide over te gaan. De dag daarna ging ik op pad en de timing was perfect. Toen ik aan kwam liep hij met zijn kudde net de heide in en kon ik meteen fotograferen. De kudde liep rustig rond en de herdershond hield het zaakje goed in de gaten.

Goed luisterend naar het fluiten van zijn baas deed hij alles wat hem werd opgedragen. Al grazend liep de kudde rustig over de heide en had ik alle tijd en ruimte om rustig een aantal foto’s te maken.

Heerlijk rustig als dat het was zat ik lekker een tijdje te kijken naar de schapen. Op een of andere manier boeien deze dieren me. Zonder dat er veel gebeurd is het leuk en ontspannend om te kijken hoe vredig de kudde graast en de hond zijn controle uitoefent en op zijn beurt de herder weer zijn hond aanstuurt. Al snel vergeet je de tijd, en al net zo snel bedenk je dat het plaatje ook tijdloos is. Al honderden jaren lopen er schapen over de heide, en nu, anno 2011, lopen ze er nog steeds.

De kuddes hebben als doel om de heide te onderhouden. Door het eten van grassen krijgt de heide meer ruimte. Ook worden de jonge boompjes weggehaald en/of kaalgevreten wat ervoor zorgt dat het veld open blijft. Alleen maar mooi dus!

Een ochtendje fotograferen had meteen een leuk resultaat. Het enige wat nu nog moet is een landschap met daarin deze mooie en rustige dieren!

Leave a Reply+ acht = 12