Komende zomervakantie heb ik weer ongeveer 2 maanden vrij. Om die maanden te vullen bedacht ik om landgoed Den Treek-Henschoten vast te gaan leggen. Dit gebied ligt vrijwel naast de deur. Het is een behoorlijk groot gebied met veel variatie. Het zal dus ook een flinke uitdaging worden om dit vast te gaan leggen.

Omdat het zoveel werk belooft te worden ben ik vandaag alvast begonnen. In het landgoed liggen nog een aantal kleinere landgoederen waaronder De Laagt. Het doet wat on-Hollands aan, zeker ook door het gebouw wat op dit landgoed staat: een berghuis.

Als je vanaf de doorgaande weg het landgoed in rijd kom je op een mooi grindpad terecht. Via dat pad kom je al snel op het landgoed. Naast een boerderij die inmiddels als woonhuis in gebruik is liggen een aantal velden met daartussen door een onverharde weg. In de verte ligt het berghuis dat gebouwd is als jachthuis bij Landgoed De Hoogt.

Jaren later is op het huidige landgoed De Hoogt een nieuw landhuis gebouwd. Het berghuis is daardoor min of meer een eigen landgoedje geworden. De naam berghuis vind ik goed gekozen, de plek doet wat on-Hollands aan. Zo’n gebied zou prima passen in de aanloop naar een groep heuvels en daarna een gebergte. Het huis ligt op een hoger punt met een uitzicht over de velden. Geen verkeerd uitzicht, ik ben een stuk richting het huis gelopen en van die kant zag het landschap er ook zeker niet verkeerd uit.

Een eerste begin met mijn komende serie over landgoed Den Treek-Henschoten. Ik heb nog zeer veel plekken te gaan, een aantal heb ik al deels gehad, een groot aantal moet nog gedaan worden. De kop is er in elk geval af en ik heb goede hoop op leuke en mooie resultaten. In elk geval heb ik door dit project alvast een nieuw plekje gevonden, landgoed De Laagt was ik nog niet eerder geweest, ik heb in al die jaren een mooi stuk gemist!

One Response so far.

 1. Brenda Busstra-Smink schreef:

  Mooi erik, helemaal die met het berghuis!
  Ik ken dit ook helemaal niet, dacht eerst bij je overzichtje van foto’s dat het ook in Limburg was.
  Ik ben benieuwd naar de rest van Den Treek!

  Succes in DT!

  Brenda

Leave a Replytwee + = 3